Muur overschilderen, het stappenplan

Muur overschilderen

Het is natuurlijk altijd mooi als je een lekker kleurtje op de muur hebt, maar soms is het kleurtje niet meer helemaal naar wens. Dan moet je er natuurlijk met een verfkwast overheen. Hoe doe je dat nu? Hieronder lees je het in een stappenplan.

Muur overschilderen

Bereid de kamer voor

Het heeft geen zin om je muren een nieuw kleurtje te geven alleen als je je meubilair daarbij meeneemt. Pas daar op: verwijder dus al het meubilair en zaken die onnodig bevlekt kunnen raken. Plak plinten af en zorg voor een zeil op de grond.

Verwijder oude verfresten

Het is natuurlijk helemaal niet mooi als er oude verfresten op je muur blijven zitten. Zorg er daarom  voor dat je ze verwijdert. Dat kun je doen door gewoon schuurpapier te gebruiken. Je hebt er geen zware apparatuur voor nodig. Vaak is een gewoon velletje schuurpapier al voldoende.

Werk gaatjes weg

Het is niet heel esthetisch als er nog wat gaatjes in je muur zitten. Deze kunnen gevuld raken met verf, hoopjes worden en vervolgens barsten als de verf gedroogd is. Niet zo’n fraai gezicht. Vul de gaatjes daarom op met muurvuller of een andere speciaal daarvoor specie.

Maak de muren schoon

Gebruik een spons of een vaatdoekje en laat het schoon water opzuigen. Veeg hiermee over de muur die je wilt verven. Je kunt eventueel ook een klein beetje zeep gebruiken. Door op deze manier te werk te gaan verwijder je zichtbare viezigheid zoals vet. Je zorgt er op deze manier ook voor dat het makkelijker wordt om eroverheen te verven.

Gebruik primer op donkerdere muren

Als je over een donkere muur schildert met een lichtere kleur, gebruik dan een primer. Voor het bedekken van een donker gekleurde muur zijn mogelijk meerdere verflagen nodig. Gebruik van een primer is kostenefficiënter dan de muur direct bedekken met een lichtgekleurde verf. Als je de originele muurkleur nog kunt zien nadat je eerste laag primer is opgedroogd, breng dan nog een laag primer aan.

Schilderen en afwerking

Na al die voorbereiding is het dan eindelijk tijd om echt te schilderen. Doe je dat dan met de hand of je een verfspuit huren? Eigenlijk maakt dat niet veel uit, met een verfspuit krijg je een wat strakker resultaat maar de laag die je verft is wat dunner waardoor de kans groter is dat je 2 lagen moet verven. Dit is dus afhankelijk van je eigen situatie en de ondergrond (donker/licht en oneffen/glad) die je gaat schilderen.

Laat drogen

Onvoldoende droogtijd kan resulteren in een slechte kleurweergave en de primer kan de donkerder gekleurde muur mogelijk niet goed verbergen. Raadpleeg het verfblik voor instructies voor de droogtijd. Voor de zekerheid kun je het beste minimaal twee uur wachten voordat u de volgende laag aanbrengt. Dit waren de essentiële stappen om een geverfde muur goed over te schilderen. Tegen de tijd dat je klaar bent met lezen, zou je beter voorbereid moeten zijn om deze doe-het-zelf-prestatie aan te gaan. Veel succes en veel plezier!