Waarom zijn zonnepanelen goed?

Tegenwoordig zie je steeds meer mensen gebruik maken van zonnepanelen. Ze zijn bijna niet te missen in het Nederlandse straatbeeld. Vooral in Limburg maken veel mensen gebruik van zonnepanelen Limburg. En vanuit de cijfers is dit ook helemaal niet te ontkennen. Gemiddeld zijn er zo’n 12 miljoen zonnepanelen in Nederland en worden deze gebruikt door ongeveer 1.2 miljoen huishoudens. Naast woningen zijn er ook veel bedrijven die gebruik maken van zonnepanelen. De aanschaf van zonnepanelen is natuurlijk duur, maar hier zitten wel diverse voordelen aan verbonden. Hoe werken zonnepanelen precies? En wat zijn de voordelen van zonnepanelen? In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in, zodat je er meer over te weten komt

Hoe werken zonnepanelen

Als je van plan bent zonnepanelen aan te schaffen, is het gunstig als je een huis hebt dat veel zonuren per dag heeft. De zonnepanelen worden op het dak geplaatst, waar de zonnestralen zo goed mogelijk werk kunnen leveren. Als de zonnestralen het zonnepaneel bereiken, wordt er spanning opgewekt. De spanning wordt dan in het paneel omgezet naar elektriciteit. Ook zonder zonnestralen kan het zonnepaneel elektriciteit opwekken en dat komt door het diffuus licht.  Op deze manier kunnen de zonnepanelen ook bij slecht weer energie opwekken en is dat natuurlijk ideaal.

Een zonnepaneel heeft zijn naam niet voor niets en wanneer je vanuit je installatie meer energie opwekt dan je verbruikt, kun je dit overschot terug leveren aan de leverancier. Hiervoor krijg je een vergoeding van je energierekening en dit betekent dat je hier winst mee maakt. Dit is dan ook een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen die schadelijk zijn voor het klimaat. Zonne-energie is namelijk niet uit te putten en dat is helemaal niet zo fossiele brandstoffen.

Voordelen van zonnepanelen

Met zonnepanelen kun je dus je eigen energie opwekken. Dit betekent dat je niet meer afhankelijk bent van leveranciers en dat betekent dat je niet meer afhankelijk bent van prijsfluctuaties. Bij veel huishoudens is het dan mogelijk om volledig te leven van de 100% groene energie. Dit is natuurlijk mogelijk door de lange dagen zon, maar in de winter is het ook mogelijk om volledig te genieten van groene energie. De aanschaf mag natuurlijk wel wat kosten, maar naar 8 jaar is de kans groot dat je de investering terugverdient hebt. Je bespaart namelijk 600 euro per jaar en dit kan in sommige gevallen meer zijn, ideaal toch?